HET BELANG VAN BOUWFYSICA

Het doel van bouwfysica is het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het bouwfysische gedrag van constructies is dan ook een belangrijk aspect in de dakenbouw. We kijken daarbij naar het hygrisch gedrag en de thermische weerstand, ofwel de vocht- en warmtehuishouding van een constructie. Om ervoor te zorgen dat een dak op de juiste manier wordt opgebouwd, adviseren we een bouwfysische berekening te laten maken.
Zingum Ultra White
Gerjan Junte Zinkunie
Geschreven door

Gerjan Junte

Vertegenwoordiger & technisch adviseur Zinkunie

Bouwfysische berekening

Bij zowel nieuwbouw als renovatie is een goed beeld van de bouwfysische omgeving van belang. Met name bij het opknappen van bestaande daken en bij twijfel is het maken van een bouwfysische berekening een must om erachter te komen waar de pijnpunten zitten. Voor een betrouwbare calculatie gebruiken we Gilde software. Dit professionele programma is nauwkeurig afgestemd op de dakenbranche en bevat alle technische gegevens om goede bouwfysische en windlastberekeningen te maken.
logo

BETROUWBARE BUITENSCHIL

Voor het goed functioneren van de buitenschilconstructie is het maken van een bouwfysische berekening erg belangrijk. Een onjuist ontwerp of een verkeerde uitvoering kan tot grote schade leiden. Koudebruggen bij dak- en geveldetailleringen zijn hiervan een sprekend voorbeeld. Deze zwakke schakels in de buitenschil leiden tot bovenmatig warmteverlies en hogere energiekosten. Ook een verkeerde ligging van het dauwpunt in een dak is een bekend probleem. Op het dauwpunt koelt warme lucht zodanig af dat het verzadigd raakt en gaat condenseren. Valt het dauwpunt in de isolatie, dan kan het vocht niet weg waardoor het zich ophoopt en naar binnen slaat en lekkage of schimmel veroorzaakt. Een betrouwbare berekening van de bouwfysische eigenschappen van een constructie voorkomt dit soort problematiek.

BEPROEFD BIJ ISOLEREN

Wil je de isolatie van je dak opwaarderen? Dan is het heel belangrijk dat je exact weet hoe je bestaande dak is opgebouwd. Wel of geen dampremmer, de soort isolatie, het type dakbedekking, de dikte, de materialen, de dampdruk, de afwerking en het aantal parkers per vierkante meter. Het geheel is van belang om een goede bouwfysische berekening te kunnen maken en tot een gedegen advies te kunnen komen voor een juiste upgrade van de isolatiewaarde.
Zelfs de kleinste details hebben invloed op de totale isolatiewaarde van je dak. De keuze voor een rondelle of tule maakt al verschil. Gebruik je een rondelle (ring) bij de bevestiging van je dakbedekking, dan maakt de schroef contact met zowel de bedekking als de isolatie. Aan de dakrand ontstaat hierdoor een verbinding tussen binnen en buiten, een koudebrug. Via de schroef verlies je warmte. Bij vorst zie je dan ook dat het ijs rond de schroeven smelt. Gebruik je een tule (koker) die je in het isolatiemateriaal drukt, dan verdwijnt de schroef als het ware in de isolatie waardoor je een stukje stilstaande lucht tussen de schroef en de toplaag van de dakbedekking creëert. Door het verlagen van de schroef voorkom je een koudebrug. De Rc-waarde van je dak is dus hoger wanneer je tules in plaats van rondelles toepast.

Een goed begin is het halve werk

Wil jij een goede basis voor je bouwplannen, waarin vocht en warmteverlies geen schijn van kans maken? Laat Zinkunie je dan een passend advies geven op basis van een vakkundige bouwfysische berekening. Met behulp van het Gilde systeem rekenen we uit welke opbouw en materialen je nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken. Profiteer van onze gratis service en investeer in een goed begin!

Neem contact op